ارزش پول افغانی در برابر دالر آمریکا به پایینترین حد در دو دهه اخیر رسیده است. در حالی که زمستان سرد افغانستان فرارسیده و سازمان ملل متحد در مورد بحران فزاینده گرسنگی، بیماری و فقر در این کشور هشدار داده است.
منابع در بازار مبادلات ارزی در سرای شهرازده کابل میگویند: “ارزش یک دلار در برخی معاملات در کابل ۹۵ افغانی مبادله شده است که پایینترین ارزش پول ملی افغانستان در برابر دلار پس از چاپ و توزیع اسکناسهای جدید در این کشور است. “
در سال ۲۰۰۳، پس از انتشار و توزیع بانک نوت های جدید، یک دالر معادل ۴۳ افغانی معامله میشد، و در روزهای پیش از سقوط کابل به دست طالبان، یک دالر به ۸۷ افغانی رسیده بود.
طالبان برای حفظ ارزش پول افغانی، معاملات با ارزهای خارجی را منع کرده است. مقامهای طالبان تاکید داشتند که “وضعیت اقتصادی و منافع ملی کشور ایجاب مینماید همه افغانها در داد و ستد از پول افغانی استفاده نمایند.”
صندوق بینالمللی پول در گزارشی گفته است ذخایر دالر بانکهای افغانستان رو به کاهش است و اگر اداره طالبان نتواند “ارز نقدی” وارد بازار کند، ممکن است که بانکهای این کشور مجبور شوند، درهای خود را ببندند.
این نهاد گفته است، اجرای حوالهها و نقل و انتقالات پولی در مقیاس کوچک باید صورت بگیرد.
پیش از سقوط افغانستان به دست طالبان، بانک مرکزی این کشور با فروش منظم دلار سعی میکرد مانع سقوط ارزش پول ملی (افغانی) شود.
به گفته ناظران، کمبود نقدینگی در عین حال، منجر به کاهش قدرت خرید مردم، افزایش قیمت کالاهای اساسی و همچنین تاثیر منفی بر واردات کالاهای ضروری شده است.
این در حالی است که، برنامه توسعه ملل متحد، پیش بینی کرده است که با تداوم بحران جاری اقتصادی، احتمال دارد که حدود ۹۷ درصد از جمعیت افغانستان به زیر خط فقر بروند.
همزمان پس از روی کار آمدن اداره طالبان، نرخ بیکاری و کساد بازار، هزاران نفر را وادار ساخته است تا برای یافتن شغلی راهی کشورهای همسایه ایران و پاکستان شوند.
مقامهای طالبان برای حل بحران اقتصادی افغانستان، بارها خواستار آزاد کردن ذخایر ارزی در بانکهای آمریکا شده است.
آمریکا در پی به قدرت رسیدن طالبان، حدود ۹ میلیارد دلار از دارایی خارجی افغانستان را مسدود کرده است و از آزاد کردن آن بنابر نگرانیهای این کشور از وضعیت حقوق بشری و مسایل امنیتی، خودداری کرده است.
در عین زمان، بعد از آنکه طالبان افغانستان را تصرف کرد، حمایت مستقیم مالی جامعه جهانی از دولت این کشور متوقف شده است.
در حاشیه اجلاس قدرتهای بزرگ اقتصادی جهان، موسوم به گروه ۲۰، طالبان و سازمان ملل خواستار توجه جامعه جهانی به گرسنگی مردم در افغانستان شدند.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان از کشورهای کمک کننده به افغانستان در ژنو خواست که در ارسال کمک به افغانستان برخورد سیاسی نکنند.